یک ساختمان از اجزای مختلفی تشکیل شده است، یکی از مهمترین قسمتهای یک سازهی ساختمانی، سقف است. از اصلیترین وظایفی که مهندسان پروژه برعهده دارند، تعیین بهترین شیوهی اجرای انواع سقفهای ساختمانی است.
انواع سقف سبک بتنی
انواع سقفهای ساختمانی عبارتند از:
- سقفهای تیرچه بلوک
- سقف کرومیت
- سقف عرشه فولادی
- سقف کوبیاکس
- قاب سبک فلزی
در ادامه هر یک از سقف سبک بتنی را بررسی خواهیم کرد.
1. سقفهای تیرچه بلوک
سقفهای تیرچه بلوک از تیرچه، بلوک و بتن تشکیل شده است. فاصلهی محور تا محور تیرچهها 50 سانتیمتر است که به صورت موازی روی تیرهای باربر قرار میگیرند. سپس بلوکهای توخالی بین تیرچهها قرار میگیرد.
از بتن به دلیل استحکام بالایی که دارد برای پوشش روی بلوک و تیرچه استفاده میشود. ضخامت استاندارد بلوک بر روی تیرچه و بلوک باید بین 5 تا 10 سانتیمتر باشد. برای کاهش بار مرده از بلوکهای سفالی و یا بتنی تو خالی استفاده میشود. این نوع از سقفها دال یک طرفه هستند.
برای اجرای سقف تیرچه بلوک لازم است ابتدا مصالح مورد نیاز انبار شده، سپس تیرچهها نصب میشوند و با نصب تکیهگاههای موقت، کارگذاری بلوکها انجام میشود. در مرحلهی بعدی لازم است آرماتوربندی انجام گیرد. سپس قالببندی و بازدید از سقف برای اجرای مرحلهی بتنریزی انجام میشود.
برای اینکه بین بتن و فولاد چسبندگی بیشتری به وجو آید لازم است از میلگردهای آجدار استفاده کنیم. از این رو برای اجرای سقف تیرچه بلوک به نیاز داریم، بعد از آن عملیات بتنریزی و پرداخت بتن باید با دقت بالایی انجام شود.
در سقف تیرچه بلوک با جایگزین کردن بلوک و استفادهی کمتر از بتن در هزینههای اقتصادی صرفهجویی میشود. از مزیتهای اجرای سقف تیرچه بلوک به سبکی سقف، مقاومت بالا در برابر آتشسوزی، عایق حرارت، عایق صوتی، عایق سرما و گرما میتوان اشاره کرد.
در اجرای سقف تیرچه بلوک طولانی بودن مدت زمان اجرای سقف و نیاز به نیروهایی که در این زمینه دارای تخصص هستند، از معایب این نوع سقف محسوب میشود.
2. سقف کرومیت
کاربرد سقف کرومیت برای اجرای سازهی فولادی است. مهمترین ویژگی سقف کرومیت اجرای آسان این نوع سقف است. برای اجرای این سقف از تیرچه فولادی جان باز استفاده میشود که از بال تحتانی، اعضای قطری و بال فوقانی تشکیل شده است. اعضای قطری، اصولا میلگرد است، میلگرد دراین نوع سقف به عنوان عضو مورب خرپا عمل میکند.
وظیفهی میلگرد تامین ایستایی مورد نیاز برای تحمل بار وارده به سازه با کمک اعضای کششی و فشاری است. برای مورد نیاز در اجرای سقف کرومیت داشتن اطلاعات پایه از میلگرد، برای خرید میلگرد با کیفیت ضروری است.
نبشی، تسمه یا ناودانی بال فوقاتی را ساخته و سپس در داخل بتن پوششی قرار میگیرد. با استفاده از بلوک، فضای بین تیرچهها پر میشود و از بتن با ضخامت 5 تا 10 سانتیمتر برای پوشش بلوک و تیرچه استفاده میشود. از مزایای سقف کرومیت میتوان به عدم نیاز به شمعبندی که سبب اجرای سریع سقف میشود، یکپارچگی سقف و اسکلت به دلیل جوش خوردن تیرچه به اسکت، عملیات بتنریزی، تنش پایین بتن و … اشاره کرد.
3. سقف عرشه فولادی
بسیار زیاد است، در بین انواع سقفهای ساختمانی اجرای سقف عرشه فولادی بسیار متداول است. این نوع سقف با استفاده از آرماتوربندی و بتنریزی انجام میشود و از آنجا که در زمان اجرای سقف سکوی مناسب و مطمئنی برای کار وجود دارد، برای پروژههای بزرگ میتوان این سقف را اجرا کرد.
از طریق ، میتوان مبلگردهای مورد نیاز برای پروژههای عظیم را تهیه کرد. در اجرای سقف عرشه فولادی مرحلهی قالببندی و شمعگذاری حذف میشود که این عامل مهمی در سرعت اجرای سقف عرشه فولادی محسوب میشود. اجرای این نوع سقف برای ساخت و ساز، هزینهها را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است.
به طورکلی اجرای سیستمهای نوین و صنعتی در ساخت و ساز، در کاهش مدت زمان اجرای پروژه، جلوگیری از هدر رفتن مصالح و هزینههای جاری اجرای پروژه بسیار تاثیرگذار میباشد. با توجه به اجرای سقف عرشه فولادی تقریبا نزدیک به 2.2 تا 6 کیلوگرم در هر مترمربع در مصرف فولاد و میلگرد صرفهجویی میکند.
4. سقف کوبیاکس
در این نوع از سقف با حذف بار مرده غیرسازهای در دال، خاصیت مقاومت دو محوره به خوبی حفظ میشود. نحوهی اجرای سقف کوبیاکس به این صورت است که از گویهای پلاستیکی خالی به جای بتن در فواصل بین مشهای میلگردی بالا و پایین استفاده میشود.
در اجرای سقف کوبیاکس، وزن سازه کم میشود و از هزینههای اجرای سازه به میزان قابل توجهی کم میشود. از مزایای سقف کوبیاکس میتوان به صرفهجویی در مصرف بتن مصرفی، مدت زمان کوتاه اجرای سقف، کاهش میزان آرماتور و بهینهسازی ارتفاع سقف اشاره کرد. اجرای سقف کوبیاکس به تخصص زیادی نیاز ندارد و برای اجرا در کارخانجات و پروژههای بزرگ به سرمایه هنگفتی نیاز نیست، همچنین پیادهسازی این سقف از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است و تکنولوژی آن به نحوی است که به محیط زیست آسیبی نمیرساند.
5. قاب سبک فلزی
در صنعت ساخت و ساز قاب سبک فلزی از روشهای بسیار سریع در ساختمانسازی است که در سراسر جهان کاربرد دارد. برای اجرای قاب سبک فلزی، به نرمافزارهای تخصصی نیاز است تا سازه را به صورت مدل سه بعدی تنظیم کند. پس از اینکه از سازه مدل سه بعدی تهیه شد، مهندسان قاب بندی مناسب سازه را با توجه به محاسباتی که انجام دادهاند، تهیه میکنند. در مراحل بعدی طبق جزئیات، مراحل تولید نقشه و نصب پانل انجام میگیرد.
از آنجا که مصالح مورد استفاده در قاب سبک فلزی وزن سنگینی ندارد، بهترین گزینه برای اضافه کردن طبقات به ساختمانهایی است که از قبل ساخته شدهاند.
مدت زمان اجرای قاب سبک فلزی کوتاه است و با سرعت بالایی پروژه پیش میرود. سرعت فوقالعادهی اجرای سیستم قاب سبک فلزی از بهصرفهترین و مناسبترین روشها برای ساخت ویلا محسوب میشود. سازههایی که در مناطق مرطوب و شرجی ساخته میشوند بیشتر از سایر سازههای دیگر در معرض زنگزدگی قرار میگیرند، جنس پروفیلهای این سیستم از جنس گالوانیزه بوده که در برابر رطوبت مقاومت بالایی دارد.
علاوه بر این در اجرای این سازه از اتصالات پیچی استفاده میشود، سیستم در برابر زلزله مقاومت خوبی دارد. عایقهای صوتی به کار رفته در قاب سبک فلزی از انتقال صدا به محیط ساختمان جلوگیری میکند. همچنین مصالحی که برای این سازه مصرف میشود در برابر آتشسوزی مقاوم هستند. پیشنهاد میشود مصالح مورد نیاز برای اجرای پروژههای ساختمانی را باتوجه به قیمت به روز شده بخرید.
از طریق بنگاهها و مراجع معتبر، سیمان، بلوک و … قابل استعلام است.
- ۳۵ بازديد
- ۰ ۰
- ۰ نظر